Doen!
Fiets! Wandel!
 
'Je kan hier fietsen, wandelen, zonnen, picknicken, skaten, skeeleren, klimmen, golfen, paardrijden, boten huren, skiën, zeilen, kanoën, roeien, naar de sauna, eten en drinken, kamperen, een huisje huren...' lezen we in het boek op pagina 125 uit de mond van Cees Clemens van het Recreatieschap Rottemeren, dat een groot deel van de oevers beheert.
En zo is het. Kijk bijvoorbeeld naar de wandel- en fietsroutes op deze website.
 

Bezoek het Molenmuseum en
Historisch Centrum Ons Verleden

 
Deze twee musea zitten samen in één gebouw in Zevenhuizen op het adres Tweemanspolder 15. Ze zijn de laatste zaterdagmiddag van de maand open, maar controleer dat even op hun website voor je erheen gaat.
Beide musea zijn juweeltjes. De vrijwilligers die de musea beheren vertellen je graag alles wat je wilt weten.
 

Bezoek het Koornmolengat
 
Natuur- en Vogelwacht Rotta verzorgt in de zomermaanden op vrijdagavond rondleidingen door het unieke Koornmolengat. Uniek omdat dat een van de weinige restjes veen in de regio is. Wil je zien hoe ver je in de blubber zakt als je van het pad af gaat? Ga dan mee met zo'n rondleiding.
 

Bezoek de Oude Haven
 
Zoek een terrasje aan het water. En loop rond, langs de historische scheepshelling Koningspoort, bekijk de oude schepen en kijk omhoog naar de fraaie gevel van het Witte Huis. Neem gelijk de kubuswoningen mee op je wandelingetje.
 

Zoek de gemalen op
 
Als je je wat meer bewust wilt raken van het waterbeheer, dan is het een uitdaging om alle gemalen langs de Rotte te ontdekken. En je te verbazen over de diepte van de polders. Bij de meeste gemalen staat een informatiebord. Hier een lijstje, en als je op de link klikt krijg je informate van het Hoogheemraadschap te zien:
1. Wilde Veenen
2. Binnenwegse Polder
3. Ir. J.J. de Graeff
4. Klappolder
5. Hennipsloot
6. De Kooi
7. Ir. J.M. de Leemhuis-Stout
8. Ommoord
9. Lansingerland
10. Het Groene Balkon
11. Berg & Broekseverlaat
12. Mr. U.G. Schilthuis

 

Beklim de toren van de Laurenskerk
 
Dit is een must voor iedereen die een voet in Rotterdam zet. Hier sta je midden in de stad, je kijkt boven op de markt en het centrum. Je ziet de voormalige loop van de Rotte. En je kijkt prachtig op de Nieuwe Maas en wijde omgeving. Het kan van april tot en met oktober, op woensdag om 14.00 uur en op zaterdag om 11.00 en 12.30 uur, en op afspraak.
 

Ontdek de dam
 
De dam, het begin van Rotterdam. Bekijk die eens met andere ogen: ontdek waar die sluizen dan waren, hoe dam liep en loopt, zie de hoogteverschillen.
 

Neem zeilles
 
De Rottemeren zijn als je erop vaart veel groter dan je denkt als je erlangs fietst. Ervaar dat in de stilte van een zeilboot.
 
Hier kan je zeilles krijgen:
 • Zeilschool Op de Rottemeren

 •  

  Huur een boot
   
  Hoe kan je nou beter een rivier leren kennen dan vanaf het water? Oké, je komt er niet helemaal mee de stad in, maar toch: ervaar een keer dat de Rotte vanaf het water veel groter is dan je dacht!
   
  Hier kan je boten huren:
 • Botenverhuur Van Vliet bij de Eendragtsmolen
 • Jachtwerf en sloepverhuur Wurth & Zn bij de Hoge Brug

 •  

  Ga roeien
   
  Een heerlijke sport voor alle leeftijden. Als je het niet gelooft moet je eens op een zaterdag- of zondagochtend langs de Rotte gaan lopen.
  Er zijn vijf verenigingen actief op de Rotte:
   
 • De Maas
 • Nautilus
 • Rijnmond
 • Stichting Roeivalidatie biedt roeien aan mensen met een beperking
 • Skadi, een studentenroeivereniging

 •  
  Wil je een keer een wedstrijd zien? Ga dan naar de top-roeibaan in de Eendragtspolder, de Willem-Alexander Baan. Kijk op hun kalender wanneer er wedstrijden zijn.

   

  Ga schaatsen
   
  De Rottemerentocht is een begrip in schaatsland. Doe die dus een keer! Hij wordt georganiseerd door IJsclub Bleiswijk en IJsclub Zevenhuizen.